top of page
Search
Writer's pictureVladimir Pejić

White Shark Naginata + Shikoro XL

U studio je stigao gejming miš iz White Sharkove Premium line serije proizvoda, reč je o Naginata modelu koji u sjajnom ambidekstroznom formatu pakuje karakteristike najmoćnijih gaming miševa trenutno.


Jedna od najvažnijih stavki koje možemo pronaći već na samom pakovanju je i sama garancija na ovaj proizvod koja iznosi čak 5 godina. Ovo nam samo potvrđuje da White Shark itekako veruje u mogućnosti i kvalitet ovog miša, pa bi naravno bio red i da ga detaljno ispitamo i testiramo.



Miš inače dolazi u vrlo jednostavnom pakovanju, gde pored samog proizvoda možete pronaći još i garanciju od pomenutih 5 godina i karticu sa QR kodom koja vas vodi na specijalnu sekciju sajta gde se i vi verovatno možete uključiti u program očuvanja velike bele ajkule, što mi u potpunosti ima smisla s obzirom na ime brenda, prilično dobra fora.


Sam miš je ambidekstroznog oblika i sa prepoznatljivim dizajnom kućišta, neko voli ove otvore na miševima, neko ne. Meni lično ne smetaju, a ako im je dodatna funkcija da smanje masu na samo 60 grama onda sam pogotovo za ovako nešto. Nije retka pojava da neki brendovi nude rupičaste miševe sa masom od 80-90grama, što po meni potpuno poništava ovakvu odluku, pa je lepo videti da ovde takav dizajn ima i svrhu.


Kabl je dužine 1.8m i naravno opleten je u paracord stilu, ali nije u onom tzv pertla fazonu, već je bužir potpuno pripijen uz sam kabl, dakle vrlo slično kao kod npr Glorius-ove Model D serije. Na kraju kabla se nalazi pozlaćeni USB konektor.


E sad, sve vas vrv zanima sam miš - kako leži u ruci, kakvi su dodatni tasteri, klizači itd dakle onaj praktični deo tokom same upotrebe. Dakle ovde je reč o formatu na koji naslanjate čitav dlan, dakle palm grip varijanta. Dosta širok ali relativno ujednačene širine i u isto vreme i dosta nizak miš. Zbog te male visine odličan za igrače koji vole da koriste bočne tastere kao gaming prečice, jer će vam se palac uvek nekako motati jako blizu istih ili će većinski biti naslonjen na barem jedan od tih tastera.


Ima miševa gde morate baš ciljati ove tastere posebno i to vam može odvući pažnju sa igre, ali ako ste neko kome je brzina jako bitna ovo meni barem ima malo više smisla, a pogotovo i iz razloga što su bočni tasteri malo krući od onih glavnih pa nećete tek tako, slučajno izdavati te komande.    


White Shark na glavnim tasterima koristi Omron prekidače deklarisane na 50M aktuacija i ovaj izbor je takođe vrlo dobar kod Naginate, levi i desni taster su ekstremno kratkog hoda i čine upotrebu ovog miša u FPS igrama munjevito brzom.


Ono što je interesantno sa donje strane miša je jedan dodatni nivo fizičke kontrole kada je rasveta u pitanju gde postoji slajder kojim uključujete ili isključujete svetlo ili osvetljavate samo logo. Na sve to ide i softverska strana gde naravno podešavate između ostalog i to ali i sve ostalo dosta detaljnije, pravite makroe, čuvate vaša podešavanja itd.


U igrama će do izražaja itekako doći ugrađeni Pixartov PMW3389 senzor, meni lično jedan od najboljih senzora kod kablovskih modela miševa. Ovo vam u praksi donosi čak 16K DPI-a rezolucije, praćenje pokreta od 400IPS-a i detekciju akceleracije i od ogromnih 50G a LOD vrednost je fabrički ispod 2mm.


Dakle prilično moćne specifikacije i vidi se da je White Shark ovde uradio mnogo dobar posao sa odabirom internih komponenti, ali imam i neke male zamerke ovde jer znam da se mnogima vrv neće svideti to što su klizači na ovom mišu minijaturni, a pogotovo i to što u pakovanju ne dobijate rezervne ili eventualno neke alternativne, malo deblje kojima bi zamenili ove postojeće, pa ovo ostavljam tu čisto kao konstruktivnu kritiku kako da se naslednik ovog modela poboljša u budućnosti.


Međutim ako ovo uzmemo u obzir u malo većoj meri, možda bi potencijalno rešenje bila nabavka specijalizovane podloge za ovakav miš, koja će redukovati trenje klizača, ubrzati dodatno performanse samog miša, a ujedno predstavljati i odličan ukras vašeg radnog stola.

Jedan od primera takve podloge može se naravno pronaći i u samoj White Shark ponudi pod imenom Shikoro.


Kod mene se na ovom kombinovanom testu našla XL verzija sa dimenzijama 900x400 mm i ovo je ona kombo podloga za tastaturu i miš. Ovakve varijante inače bolje izgledaju na stolu nego kada uzmete neku skraćenu verziju samo za miš, ali osim izgleda karakteristike su takođe veoma bitne.


Zbog svoje super glatke površine Shikoro predstavlja sjajan dodatak Naginata mišu, pa oni klizači nešto manjih dimenzija ne predstavljaju nikakav problem. Sve to naravno pomaže da se ugrađeni Pixart senzor koristi još bolje, jer i sama tekstura ne može nikako da zbuni očitavanja ugrađenog senzora. Na sve to dodajem još i gumiranu pozadinu koja je čvrsto drži u mestu kao i vodootpornost kao veliki plus zbog lakšeg održavanja. 


Od mene sam Naginata miš dobija punu preporuku za kupovinu i zlatnu medalju, dok dodavanjem i same Shikoro podloge ovakva kombinacija lagano odnosi Platinastu medalju kao ultimativna best buy kombinacija!






1 view0 comments

Comments


bottom of page