top of page
Search
Writer's pictureVladimir Pejić

White Shark Kaiken

Nedavno ste na kanalu mogli videti test najnovije Razer-ove tastature koja za oko 50€ nudi svega par funkcija i membranske prekidače, a ono što je White Shark pripremio po preporučenoj ceni od svega 40ak € moglo bi vas ostaviti u čudu. Naime White Shark Kaiken tastatura ne donosi samo linearne mehaničke prekidače, već je i potpuno bežična i to u nekoliko varijanti takvog povezivanja.


Ovo je još jedan proizvod iz Premium serije ovog brenda što znači da čak i po pitanju garancije odnosi pobedu nad konkurentima, jer ista iznosi čak 5 godina i kada pričamo o proizvodu ovako povoljne cene ovakav tretman brenda je zaista za svako poštovanje.



Međutim ima tu i još jedna stvar sa kojom je White Shark otišao još jedan korak dalje u odnosu na ostale brendove dostupne kod nas, a to je lokalizacija. Ovo je tastatura sa našim slovima, ali to nije tek neka naknandna štampa po kapicama, ove oznake su double shot-ovane u same kapice, što znači da će i naša slova biti obuhvaćena RGB rasvetom..


U pakovanju kao što i vidite, pored papirologije, tu su tastatura i type c kabl za punjenje baterije ili eventualno kablovski mod rada za najniže ulazno kašnjenje. Bluetooth konekcija naravno ne zahteva dodatna pomagala, a 2.4GHz-ni risiver je smešten pozadi i u mestu ga drži magnet.


Međutim jedna od možda i najluđih stvari kod ove Kaiken tastature je njen trostruki mod rada, koji omogućava da joj sve konekcije budu simultano aktivne. To znači da je možete povezati na npr tri načina istovremeno i preko prečica na tastaturi prebacivati se aktivno sa jednog na drugi. Dakle USB konekcija sa desktop računarom npr, 2.4GHz wireless sa laptopom i uz to čak tri Bluetooth uređaja istovremeno i onda putem jasno iscrtanih prečica prebacujete aktivni mod na željenu konekciju - ovo nije nečuveno, ali kao što rekoh tastatura ima preporučenu cenu od svega 40 evra.


Što se tiče samog kvaliteta izrade, mislim da se tu možda najviše ogleda cena ove tastature u praksi, ali samo po pitanju korišćenih materijala. Sve što dodirujete je od plastike, i po samoj masi od svega 417 grama lako se zaključuje da unutra nije korišćena neka metalna šasija ili nešto slično tome, ali opet način na koji je Kaiken sastavljen u celinu ostavlja prilično dobar utisak. Uvijanje kućišta je minimalno čak i prilikom jače torture, a pritom su i sami tasteri izuzetno dobro stabilizovani. Prilično je neverovatno da je laka poput igračke a opet izuzetno stabilna i čvrsta, ali eto nekako su i to uspeli.


Pored onih standardnih prečica koje ovako male tastature inače moraju imati ispisane, izdvajaju se i ove dve sa Win i Mac oznakama, što znači da kompletne komande možete prebaciti na MAC konfiguraciju i koristiti je tako bez ikakvih problema.



Na levom ćošku ovog modela nalaze se i vrlo korisni indikatori za tri možda i najvažnije stvari kod ovakvog modela tastature. Prvi je za bateriju, a ovaj indikator će biti aktivan samo kada tastaturu punite ili je baterija pri kraju. Drugi je za uključen CAPS lock a treći za indikaciju blokade Start tastera kada se npr igrate. I iskreno mislim da je White Shark odabrao pravi miks jer ovo su i neke od najčešćih stvari koje želite znati.


Još jedna stvar koja se nekako uglavila na ovaj model su i direkcioni tasteri koji ne koriste prečice i na ovako malim tastaturama ovo znači mnogo, a svako ko se bavi bilo kakvim poslom i treba mu ovako mala tastatura baš će ovo znati posebno da ceni.


Na donjem delu imamo prekidač za uključivanje i isključivanje, ležište za USB risiver i dvostruke nogice, tako da tastaturu možete postaviti u dva nivoa nagiba i lako je prilagoditi svojim potrebama.


Utisci iz prakse su podeljeni, ovo je dakle linearna mehanička tastatura, bez jasnog osećaja aktuacije ali je na primer hod samih tastera dosta dug, a pritom je potrebna i sila od čak 65G za aktuaciju ugrađenih prekidača. Reč je o YH ili preciznije rečeno Xinda Red prekidačima o kojima se jako malo zna. Kada iskombinujemo dug hod tastera i vrlo visoku silu pritiska dobijamo linearnu soluciju koja je solidno i glasna u upotrebi i mogu reći da će ova tastatura od vas zahtevati dosta privikavanja. Ja sam na testiranje ovog Kaiken modela prešao sa Dark Project INK tastature koja koristi custom prekidače sa mnogo kraćim hodom i nižom silom aktuacije i razlika je bukvalno kao nebo i zemlja.


I ako bih ovom modelu morao izdvojiti jednu zamerku to bi bili upravo ti Xinda prekidači, jedino što nema sumnje da ćete se s vremenom privići, meni je trebalo par dana. Ali opet, nismo svi isti i ja sam ubeđen da neko među vama traži baš jednu ovakvu tastaturu. Predlog za White Shark bi ovde bio da napravi neku alternativnu verziju sa Plavim taktilnim prekidačima, jer mislim da bi na taj način korisnik imao malo veću kontrolu.


Na kraju kada se svi utisci saberu White Shark Kaiken zaista predstavlja zanimljivu opciju u prenatrpanom segmentu povoljne mehanike, jer nudi neke zaista korisne mogućnosti, ali je u osvajanju apsolutnog vrha ove budžetske kategorije malo sputavaju čudni prekidači koji zahtevaju dosta privikavanja. Zbog toga ovaj model od mene dobija Srebrnu Medalju uz preporuku da je definitivno uzmete u razmatranje ako kupujete tastaturu ovih dana.



17 views0 comments

Comments


bottom of page