top of page
Search
Writer's pictureVladimir Pejić

Najbolji BUDŽETSKI headset trenutno - White Shark TAIKO 7.1

White Shark Taiko headset gledate u današnjoj recenziji i ako vam je potreban neki tizer za ostatak videa, reći ću samo da je ova verzija u režiji White Sharka možda i najbolja varijanta ovog headseta koju sam do sada testirao - pa pogledajte nastavak da otkrijete kako se razlikuje od ostalih.


Ova klasa headsetova bi mogla da kreira vlastiti multiverse, s obzirom na to koliko različitih a opet vrlo sličnih varijanti danas postoji na našem tržištu i pored toga trebalo nam je dosta vremena da dođemo do finalnog BOSS-a - a to je upravo ovaj TAIKO model. White Shark ga je ubacio u svoju Premium Line seriju proizvoda i već pri prvom dodiru mi je jasno i zbog čega. Jastučići i rajf su kod ovog modela potpuno obloženi najfinijom proteinskom kožom i to pritom nije sve, jer se ispod nje ovde nalazi kvalitetna memorijska pena i to na obe lokacije.



Uglavnom, masa drugih proizvođača je imala ogroman disparitet kvaliteta izrade i korišćenih materijala. Od plastičnih sekcija, do običnih sunđera ili čak i debelog oblikovanog kartona koji je na rajfu bio obložen materijalom vidno lošijim od onog na jastučićima. Tako da je ovo nekoliko nivoa iznad svega do sad viđenog.


Druga stvar su audio drajveri, postoje tri varijacije koje sam ja lično zapazio - 40mm, 50mm i 53mm - TAIKO model poseduje 53mm-ske i to se itekako čuje, vrlo bogat i veoma glasan zvuk, bez distorzija i zbog samih fizičkih dimenzija oplemenjen solidnim bass-om, iako ovde čak tjuning zvuka nije toliko bio ni usmeren ka nižim tonovima, zbog one 7.1 oznake u imenu. 


Da bi taj zvuk imao još jači efekat dizajn ovih jastučića ima svoju određenu ulogu čak i u tome, jer se oni kao što i vidite sastoje iz više sekcija, ne koristi se ona bazična nategnuta koža, već ovde oni leže ravno na licu, a sama mekoća i uopšte priroda memorijske pene je da se obavija i oko naočara, tako da se ništa od zvukova ne propušta napolje. A naravno tako se i vaš sluh dodatno izoluje od vanjskih uticaja - možete da uronite u igru.


Kada su konekcije u pitanju White Shark je otišao najdalje u ispunjavanju želja korisnicima jer nudi analognu kombo konekciju, analognu takoreći razdeljenu konekciju i digitalnu USB konekciju. E sad neki od headsetova su samo na digitalnoj konekciji imali mogućnosti dodatne in line kontrole, a Taiko to isto nudi čak i na svojoj analognoj sekciji, jer imate ovaj mali daljinac sa potenciometrom i mute opcijom mikrofona. Ovo je dakle još jedna prednost za ovaj Taiko model.


Mikrofon je identičan kao i kod svih ostalih modela i ovo je jako dobro jer je reč o možda i najkvalitetnijem mikrofonu na bilo kom headsetu uopšte. Uvek mi je bilo presmešno kad na testu imam neki skupoceni ASUS headset od 200+ evra pa kad pređemo na test mikrofona a on se čuje kao pod vodom da pričam, to ste svi vi verovatno i primetili. Ovde nema tih problema, a razlika u ceni je astronomska. Naravno digital USB varijanta je moja preporuka uvek jer sama USB audio kartica ima neke svoje tehnike da dodatno ublaži šum i eliminiše eho, a ujedno doda malo bass-a i vašem glasu, pa sve to uvek zvuči apsolutno nezamislivo za jedne slušalice.

A i ja sam sam jako dugo koristio sličan headset, sa ovim identičnim mikrofonom za snimanje videa i niko od vas to nije ni primetio.


E sad, taj 7.1 virtual surround aspekt se dosta provlači i kroz komentare i generalno neka zapažnja iz prakse i ovo vam ne zavisi baš toliko od headseta, već od softvera koji na računaru koristite - ovde White Shark jedino što je mogao uraditi je taj već pomenuti tjuning drajvera ka višim i srednjim tonovima, kako prejak low end ne bi zagušio zvukove koji su bitni za virtuelnu prostornu simulaciju. Većina vas će na računarima koristiti onaj Sonic audio, a ako se isprsite za Dolby ili THX licencu onda ćete imati i nešto bolje iskustvo u praksi.


Ovo je definitivno neka vrsta finalne forme ovakvog headseta, izbor materijala je savršen, završna obrada ga u ovom slučaju podiže iznad svih varijanti ovakvog headseta do sada, mikrofon je standardno savršen, dodaci za povezivanje apsolutno perfektni - nijedna jedina stvar koja bi se mogla zameriti - dakle apsolutna platina za ne samo best buy preporuku nego kao zaista najbolji budgetski headset uopšte!




14 views0 comments

Comments


bottom of page