top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ZenScreen OLED MQ16AH na testu

Od Asusa je na test stigao najnoviji ZenScreen OLED monitor, kodnog naziva MQ16AH, koji kao što i naziv sugeriše pre svega poseduje OLED matricu a krasi ga i vrlo portabilna dijagonala od 16 ili tačnije 15.6" - dakle kao neka vrsta eksternog monitora za vaš laptop.



Ovo nije prvi ovakav ekrančić kod mene na testu, potražite na kanalu i druga dva koje sam testirao, jedan je čak imao osvežavanje od 240Hz, međutim to su bili tek IPS ekrani. OLED s druge strane sam imao priliku da vam predstavim i kroz jedan od ZenBook prenosnih računara, a upravo ovakav monitor bi njemu trebao biti parnjak, ko zna možda su im i specifikacije identične.


Prva stvar koju ASUS kod ovog modela navodi su 100 procenata pokrivenosti DCI-P3 spektra boja i Delta E vrednost niža od 2 - ovo su jasni pokazatelji da je monitor najverovatnije fabrički precizno kalibrisan. Kako je svaki fizički panel jedinstven, sa ovim dobijate i tačne vrednosti njegove kalibracije u kutiji.


Kao deo OLED porodice jedan ovakav monitor vam može ponuditi savršen prikaz crne boje, sa neverovatnom dubinom i nesvakidašnjim prikazom svake nijanse, što automatski za sebe vezuje i vanserijski kontrast, dok je sve ovo zaokruženo sa odzivom od samo jedne milisekunde.


Debljina ovog monitora iznosi tek 5mm, što je nešto na šta ćemo se morati početi privikavati, jer se čak i do kraja ove godine, a pogotovo u prvoj polovini naredne na globalnim tržištima očekuje prava poplava OLED PC monitora. Ovako mala debljina rezultirala je upotrebom minijaturnih konektora pa tako imamo tri USB Type-C konektora, dva su sa DisplayPort mogućnostima, i jedan mini HDMI za koji dobijate i adapter kabl. Meni ovaj konkretno najviše i znači inače ne bih mogao ništa ni testirati na ovom ekranu, budući da mi setup nije baš toliko moderan.


Kada je ergonomija u pitanju, moj test primerak je došao sa takozvanim Ergo Smart Kućištem ili futrolom. I ovaj dodatak je izuzetno koristan, a njegova upotreba zavisi od situacije u kojoj planirate ili možda čak i ne planirate koristiti ovaj monitor, kažem to za one koji se u pokretu nađu u nepredviđenoj situaciji.


Takođe čekirajte ovu genijalnu ideju, vas par koji ste gledali recenziju onog OLED referentnog ASUS ProArt monitora zapazilo je i onu tzv haubu ili HOOD koji ide preko ekrana, dakle ono što se koristi na profesionalnim modelima da umanji uticaj spoljašnjeg svetla. Ovde ne dobijate specijalan dodatak, već kutiju iz koje vadite monitor možete pretvoriti u ovo pomagalo.


A pošto je glavna namena ovog monitora rad sa laptopom, i pošto ćete ga najverovatnije napajati USB-om sa laptopa, ASUS je ugradio i dva senzora za blizinu, koji detektuju kada se udaljite od ekrana i zatim isključuju ekran, kako bi vam baterija trajala što duže.



S obzirom na neverovatan kvalitet OLED panela, vrhunsku kalibraciju istog, gomilu konekcija i vrlo pametne dodatke poput proximity senzora ili one opcione haube koju pravite od kutije u kojoj monitor dolazi ovaj ZenScreen OLED od 16" od mene dobija maksimalnu PLATINUM nagradu!

19 views0 comments

©2021 by Vladimir Pejić. Proudly created with Wix.com

bottom of page