top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS Ultrawide PA348CGV - ProArt sa 120Hz!


Asusova Proart porodica monitora se širi, a današnji model na mom testu to potvrđuje i na jedan drugačiji način - fizički. Dakle danas gledate recenziju jednog od zaista retkih Ultrawide Proart monitora, koji osim ovog formata dolazi i sa proširenim rasponom osvežavanja!

120Hz - iskreno nisam ni razmišljao da bi ProArt serija mogla preći na ovakve panele ovako brzo, jer kod ProArt monitora morate uvek imati u vidu da se prvo gleda kvalitet panela, a to je nešto što panele ovog ultraširokog formata sa visokim osvežavanjem do nedavno nije uopšte ni krasilo.


Međutim tehnologije napreduju, a ovo nam potvrđuju i brojke. Dakle, ovde je reč o IPS matrici sa fabričkom kalibracijom gde je DeltaE odstupanje ispod 2. Naravno, kao i uvek svaki monitor se ručno kalibriše i na izveštaju u kutiji ćete dobiti tačnu individualnu brojku. Ono gde ne bi trebalo biti odstupanja je mogućnost prikaza vrlo širokog colornog gamuta - 98% DCI-P3 i 100% sRGB/Rec.709 paleta boja. Sve ovo je verifikovano od strane renomiranog Calmana.


E sad, možda ne bi trebali ovako da ga koristite, ali ovaj monitor se može upotrebljavati i za gaming, jer poseduje Freesync Premium Pro tehnologiju sa varijabilnim rasponom osvežavanja od 48 do 120Hz, ali napominjem da ovo možete dobiti samo upotrebom ili DisplayPort konekcije ili USB TypeC kabla, koji je takođe DisplayPort u tom slučaju. Kod HDMI-ja sudeći po specifikacijama maksimum je 100Hz na ovoj rezoluciji.


Možda ste primetili već da monitor držim na specijalnom nosaču! Ovo je njegov takozvani C Clamp nosač koji dobijate u paketu, pored onog standardnog i budući da je reč o jednom profesionalnom monitoru, ja bih ga ovako i koristio. Na raspolaganju će vam biti mnogo više prostora na radnom stolu, monitor opet možete identično podešavati kao i sa regularnim nosačem, tako da na ovaj način dobijate mnogo a ne gubite ništa.


Što se tiče konekcija - ovde sam ipak naišao na jedan tehnički problemčić kakav ostali ProArt monitori nisu imali - ni običan stalak a ni ova tzv ruka nemaju PIVOT mogućnosti, tako da će potraga za konekcijama zahtevati akrobacije - ovo je deo koji mi se ne dopada, ali generalno na raspolaganju su vam TypeC koji ima gomilu svojih pod mogućnosti a izdvojiću npr 90W PD standard za punjenje, zatim DisplayPort 1.4 koji vam preporučujem da koristite, dva HDMI-ja u 2.0 verziji, i četvorostruki USB 3.2 Gen1 USB tip A hab, koji je vezan za TypeC konekciju. Tu je i izlaz za slušalice koji preporučujem jer su zvučnici standardno loši.


Ono gde se ovakav monitor izdvaja su vrlo specifični predefinisani modovi prikaza slike, pa tako imate sRGB, Rec.709, DCI-P3, DICOM i npr. HDR modove prikaza koji su svaki zasebno fabrički kalibrisani i omogućavaju najbolji prikaz za ono što je vama potrebno. Naravno po potrebi u korisničkim modovima, možete detaljno kalibrisati šest boja, sa vrlo širokim podešavanjem Game i temperatura. Da bi ovo komotno radili ASUS na prednju donju ivicu stavlja mali džojstik za super brzu navigaciju.


Naredna vrlo jedinstvena stvar je pregled u realnom vremenu, gde sa par klikova možete formatirati materijal koji obrađujete i odmah videti kako će gotov proizvod izgledati ili putem virtuelnog lenjira precizno podešavati sam dizajn i izgled.


Naravno, sve je to nešto što inače krasi i ostale ProArt monitore, ali ja se ne mogu oteti utisku da bi ovo mnogima mogao biti savršen gejming izbor - jer ovaj PA348CGV model donosi jedan od najkvalitetnijih fabričkih prikaza slike na ovakvom tipu monitora - to kad uparite sa 120HZ osvežavanja predstavlja jako primamljivu ponudu. Takođe imajte u vidu da su ProArt monitori po pravilu dosta jeftiniji od ROG ili čak i TUF Gaming generalno - ovo je tek prvi koji se može skoro direktno i takmičiti sa njima po pitanju gaming opcije.



Dakle ako se ložite na kvalitet prikaza boja i tražite soluciju koja vas neće uslovljavati na kompromise niskog osvežavanja - ovo je definitivno savršen monitor za vas. Kreatori već znaju- ovo je nešto što će vam odmarati oči tokom čitavog dana ozbiljnog posla pa i to igra jako veliku ulogu. Od mene ZLATNA medalja, jer smatram da je morao imati i PIVOT.

14 views0 comments

Comentarios


bottom of page