top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

Asus RTX 4060 DUAL na testu

Pozdrav za preko 51 hiljadu ljubitelja dobrih, kvalitetnih i pre svega iskrenih recenzija, ako ste kojim slučajem gledali neku od onih diskusija o cenama grafičkih karti onda ste definitivno čuli da sam izrazio želju da testiram jednu ASUS DUAL kartu, najviše iz razloga što se uvek kotiraju među najpovoljnijim modelima. I konačno je jedna takva i stigla - RTX 4060-ka koja koliko mogu da primetim postaje izuzetno popularna u prebuilt računarima u poslednje vreme.



Razlog za to leži u činjenici da se ovaj model kreće oko 370€ trenutno i predstavlja zaista jaku konkurenciju AMD-ovoj RX 7600 karti koja je doduše i jeftinija za oko 40ak evra na našem tržištu. Koja od ove dve karte je i bolja i da li ovaj RTX model može da iskoristi onu Frame Generation tehniku u svoju korist … gledamo naravno u nastavku.


Ovo je naravno FHD karta, sa 8GB GDDR6 i prepolovljenim PCIe interfejsom ovde definitivno nema ni priče o nekoj 1440p upotrebi tako da će to biti izostavljeno iz testova u potpunosti. Ono što takođe nikako ne ide u korist ovom novom modelu je spuštanje kapaciteta VRAM-a na 8GB sa 12GB kod prethodnog modela - taj potez je meni lično i dalje potpuno neshvatljiv, zato i moramo testirati da vidimo o čemu je ovde tačno reč, pogotovo iz razloga što je taj stari model tek nešto malo jeftiniji od ovog novog.


Prvi test je za RDR II naravno na full hd rezoluciji, gde 4060-ka pokazuje ozbiljno ubrzanje u odnosu na 3060-ku, od čak 25 procenata, ali iskreno džabe jer ih obe 7600 grafička praktično uništava sa čak 88 frejmova u proseku. Što se ove igre tiče čak ni 7700XT karta koja košta 530€ nije mnogo brža od 7600 modela ovde sa prosekom od 105 frejmova.


Nakon prvog dobrog rezultata 4060-ka fejluje u drugom ali i jedinom naslovu gde pokazuje slabiji rezultat uopšte, reč je Dead Island 2 igri koja je iz nekog razloga baš i ne voli, dakle svega 64 FPS-a ovde u poređenju sa značajno većim brojkama na 3060 a pogotovo na 7600 karti koja donosi duplo više frejmova.


God of War je zabavna igra, ali i dalje zna biti dosta zahtevna za grafičke karte srednjeg ranga, po rezultatima vidite koliko se 3060-ka mučila sa ovim naslovom, na sreću 4060-ka rešava taj problem sa ubrzanjem od sjajnih 50%, ali i pored toga ne uspeva da nadmaši jeftiniju 7600 kartu koja i ovde odnosi pobedu.


Sajberpank je još jedan u nizu vrlo zahtevnih naslova, ja jednostavno volim da mučim ove kartice kad dođu do mene da vi ne bi morali. Pa tako ovde na Ultra detaljima gledamo skok performansi od 26 procenata u korist novog 4060 modela, međutim ni ovde 4060-ka ne može da nadmaši 7600 koja je opet brža. Ali kada bi varali, a ovde i to možemo, sa aktivacijom DLSS 3 opcije na Quality preset i Frame Gen tehnike 4060-ka sada izbacuje čak 137FPS-a sa gotovo neizmenjenim kvalitetom prikaza. Ovo sam morao probati jer predstavlja velik dodatak ovoj seriji kojim nVidia opravdava ono izbacivanje 12GB VRAM-a. Pa sad šta vi više volite - dobre nativne performanse ili lažne AI frejmove?




Horizon Zero Dawn izgleda uskoro dobija nastavak na PC-u, već je dve godine prošlo od izlaska na PS5, vreme je taman za PC verziju, ali do tada gledamo identičnu situaciju i ovde, 4060 je oko 20ak procenata brža od 3060, ali je zato 7600 gazi i briše pod sa njom za solidno manje novca.


Spajdermen opet slična situacija ali sa nešto manjom razlikom između 30 i 4060 modela, svega 9 procenata je 40ka brža, ali obe ostaju u prašini 7600 performansi.


I onda dolazimo do jedine igre u kojoj 4060 odnosi pobedu, a to je Witcher 3. Ovde vidimo jako lep skok performansi sa 50ak na skoro 80ak frejmova, stim da 4060-ka ima onaj adut DLSS3-ke i Frejm Gen-a gde podiže ovu brojku na čak 140FPS-a u proseku uz par vizuelnih artefekata koje sam igrajuči zapazio. FrejmGen izgleda mnogo bolje radi na onim jačim rezolucijama, jer sa FullHD nema dovoljno mesa koje može iskoristiti da fejkuje frejmove, pa teksture malo odu dođavola. Ali u svakom slučaju prva i jedina pobeda ove karte nad 7600 modelom.



I za kraj sam ostavio Starfield u kojem se nVidia karte bukvalno raspadaju, mada ovo čak važi za sve GPU-ove generalno zbog užasne optimizacije same igre. Igrali vi nju na LOW ili Ultra detaljima frejmrejt ostaje isti, jedino joj FSR nešto znači ali evo čak i sa FSR-om uključenim 3060 daje jedva stabilnih 30 sličica, 7600 je opet više nego duplo jača tu, a 4060-ka se uglavila između sa razlikom od 93% u odnosu na 3060, ali iako to zvuči visoko grafička se raspada na otvorenom, dok u zatvorenim sekcijama daje vrlo visok FPS. Pa kad se izvulče prosek dobijemo takve brojke. Za ovu igru trebaće vam mnogo jača grafička, reče čak i Todd Howard to isto pre neki dan.


Šta reći na kraju, 4060-ka još ispade i OK nadogradnja na 3060-ku, i pored onih svih hendikepa, ali džabe joj to sve kad je 7600 uništava u gotovo svakom naslovu, E sad zamislite još da je 7600 onih 250€ kao što inače košta u Evropi, a ne ovih prenaduvanih 330€ koliko su najjeftinije kod nas. Dakle ona i sa naduvanom cenom ispada bolja kupovina od 4060-ke. E sad ovo je test ASUS DUAL karte i ona sama kao takva je sasvim na mestu, 59 stepeni je neki izmeren maksimum, nije bila ni bučna u radu zbog novih ventilatora koji sada idu na ove DUAL modele, dovoljno da se okiri zlatnom medaljom za ovakvo izvođenje, sam RTX 4060 čip je neka druga priča.


24 views0 comments

©2021 by Vladimir Pejić. Proudly created with Wix.com

bottom of page