top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS ROG STRIX GS-AX5400 RGB RUTER


Ok, ja nisam neki ekspert za rutere, biću iskren odmah u startu, ne pratim dešavanja, ne razumem se najbolje u to šta rade itd. Ali sam trenutno u situaciji opremanja novog studija i iz ASUS-a mi je rečeno da uz model koji ću danas testirati nema nikakve potrebe da bušim rupe u zidovima i provlačim bilo kakve kablove - ovaj ROG STRIX GS-AX5400 model mi navodno završava posao bez ikakvih kablova a još plus ima i RGB.


Dakle, hajde prvo da ga predstavim - reč je o WiFi 6 ruteru najnovije generacije koji već i u svom imenu krije korisnu brojku od 5400, što bi u teriji trebao biti broj Megabita po sekundi koje on može da mi ponudi preko svojih 160MHz-nih Wifi 6 kanala. Čisto radi konteksta, postoji i AX3000 model, dakle na testu imam jaču verziju.


Ono što je meni prvo zapalo za oko kada su funkcije u pitanju je VPN Fusion - nisam 100% siguran kako ovo funkcioniše ali navodno preko softvera možete kreirati dodatnu internet konekciju sa vašim VPN podešavanjima, što vam između ostalog omogućava da već kroz sam ruter otključavate Netflix ili HBO Max sadržaje - a pošto je visoka klasa rutera u pitanju u isto vreme neko drugi u kući može koristiti onu regularnu konekciju. Jer ove VPN mogu uvesti neke latencije i usporavanja.


Ruter poseduje i određene gaming optimizacije - tu je mobilni game mod, zatim odvojeni fizički gaming port na pozadini koji smanjuje latencije i softverski akcelerator koji vam pomaže da fino tjunirate sve to po vašim potrebama.


I na kraju ništa manje važna opcija za ASUS AI Mesh - to je inteligentna solucija koja automatski povezuje sve rutere, ekstendere itd od ASUS-a naravno unutar jedne kuće, studija, kancelarije i stvara ogromnu wifi mrežu koja vam pravi savršen signal gde god da se nalazite u okvirima njenog dometa.


Dakle prošli smo kroz sve bitno na papiru ono što ja danas radim je test brzina koje mi obezbeđuje trenutni SBB ruter i poređenje sa brzinama koje pruža ASUS ROG GS-AX5400 model. Gledamo dve lokacije - stari studio gde je ruter na manje od jednog metra udaljen i novi studio gde je razdaljina oko 2 metra fizički ali se novi studio nalazi u modifikovanoj garaži ispod postojećeg, tako da signal prolazi kroz debeo zid.


Računar na kojem se testira ovo je Alder Lake mašina koju trenutno koristim za editovanje, upload itd koja poseduje moćnu WiFi 6 antenu, i koja mi u trenutnom studiju nudi nekih 85 procenata brzine koju provajder isporučuje.


Kabl je kabl naravno, nikad bežično neće biti bolje od toga, ali danas gledamo koliko je u slučaju ovih vrlo modernih solucija to bežično lošije i samim tim da li su gubitci prihvatljivi. Kao što ste i videli UPLOAD je manje više odličan na sve tri solucije, ali download brzine variraju. Kabl nudi 633 megabita, ASUS ROG ruter 599 megabita što je gubitak od svega 5 procenata, dok SBB ruter sa 526 megabita prikazuje pad od čak 20 procenata. Dakle ovde je reč o razdaljini od svega 93cm gde čak postoji i optička vidljivost između odašiljača i prijemnika! Tako da nije zanemarivo!


Ok sada sam u novom studiju i ovde su rezultati vrlo interesantni, čak neverovatni rekao bih. Prvo sam naravno isprobao SBB ruter i on mi je ponudio drastično bržih 608 megabita, što je iz nekog razloga čak bolje nego kvalitetniji ASUS ruter u starom studiju i negde oko 4% gubitka u odnosu na kabl. Međutim ASUS ruter u novom studiju nudi neverovatnih 628 megabita što je samo 5 megabita sporije od kablovske konekcije, a to je u procentima 0.7% gubitka.


Ja iskreno ne znam šta se tu desilo ali verovatno ima i veze sa planiranjem prostiranja signala i podešavanja prave lokacije za ruter, nekih preplitanja itd. Ono što me je iznenadilo je da je i fabrički SBB ruter poprilično kvalitetan, a pritom izgleda kao Playstation 2 :D



Što se zaključka konkretno tiče, meni je ovaj eksperiment bio jako uspešan iskreno govoreći, sad sam siguran da nema potrebe ništa bušiti. I iako su rezultati između rutera u novom studiju bili vrlo blizu treba ipak uzeti u obzir sve ostalo što je na strani ovog ASUS rutera a što ovaj generički provajderski ne može posedovati zbog zaključavanja opcija i funkcija na takvim uređajima.

S obzirom na to da se ponašao skoro kao da je na kablu, ovaj ASUS ruter odnosi moju ZLATNU medalju!

32 views0 comments

Comments


bottom of page