top of page
Search
  • Writer's pictureVladimir Pejić

ASUS PRIME Z790-A WiFi na testu sa Intel Core i5-13600K

Nova generacija Intel procesora je stigla, sa njima i najnovije Z790 ploče i danas na testu imam jednu od osnovnih Z790-ki iz ASUS-ove PRIME serije, reč je o tzv A modelu sa WIFI sufiksom.



Sa detaljima oko procesora sam vas već upoznao u onom unboxing videu, dakle nova Raptor Lake jezgra, dupliranje onih efikasnih jezgara, standardno skok boost taktova, samim tim i popriličan skok potrošnje uz čak i određeno spuštanje baznih taktova u odnosu na 12-tu generaciju. Sve u svemu ovo može biti validan razlog da se pojave nove ploče koje su malo bolje konstruisane po pitanju VRM-a npr.


Konkretno ploča na testu vam neće napraviti harakiri sa novčanikom, što je jako pozitivno, a čak bih rekao da je i mnogo bolji ulog od npr. nekih AM5 ploča ove cenovne klase. Z790 se ovde doduše više koristi kao osnova za iskorišćavanje naprednije konektivnosti nego za ono što bi prvo pomislili - overklok i neke enthusiast mogućnosti - ovo jednostavno nije takva ploča.



16 VRM faza koriste tek 60 Amperne mosfete, što vam odmah govori da je reč o bazičnoj klasi na koju vam ne bih preporučio da stavljate bilo šta jače od Core i5 procesora, pa čak i tu da razmišljate više u pravcu onih zaključanih modela koji tek treba da se pojave.

Gen5 podrška je tu samo na prvom grafičkom slotu, međutim i tu trenutno nemamo ništa još uvek što bi koristilo takvu konekciju u potpunosti, tako da je i zanemarljivo za sada. Ovo je DDR5 verzija ploče i tu vidimo prvo poboljšanje u odnosu na Z690 seriju - sada je RAM podrška dignuta na 5600 mega transfera iako sam ja u testovima koristio memoriju i na 7200MHz koju sa ovakom pločom možete u potpunosti i iskoristiti ako je u socketu neki od 13Gen procesora.


Ono što bih ovde svakako izdvojio su hladnjaci za sve M.2 pozicije, što iskreno i nije nešto što se sa pločama ove klase uvek dobija, dakle vrlo pozitivno za ovaj model. Druga stvar je VRM hladnjak solidne veličine, ali ne i nekih ogromnih proporcija, dakle imajte ovu ploču u vidu ako vam je gornja sekcija kućišta skučena za neku potencijalnu AIO nadogradnju, jer neće praviti probleme za to. Sjajan dodataka je i čak 5 temperaturnih senzora na ploči, što je isto nešto na čemu drugi proizvođači ugl štede na modelima ove klase.



ASUS kod ovog modela nudi i jednu pogodnost za sve kupce onih bazičnih DDR5 RAM memorija. Takvi kitovi ili moduli su obično PMIC zaključani i ne pružaju nikakvu fleksibilnost, dok je ovde uz specijalan AEMP II softverski dodatak moguće zaobići te restrikcije i podići taktove čak i takvoj memoriji. Uspešnost toga će opet zavisiti od same memorije, koliki je potencijalni OC.


Pozadi na IO sekciji pronalazimo pregršt USB 3 konekcija koje prožimaju tri generacije ovog standarda, dakle Gen1, Gen2 i Gen2x2 verzije su tu. Ono što ovoj ploči i dalje fali je BIOS Flashback i tu AMD AM5 platforma ima veliku prednost u odnosu na jeftinije Intel ploče.

Jedan od svega par noviteta vrednih pažnje kod ovih novih Z790 ploča su poboljšani M.2 SSD slotovi, koji će sada većinski biti u 4.0 verziji, a ono što je malo iznenađujuće kod ovog modela je da je i onaj glavni M.2 slot tik ispod procesora takođe u samo 4.0 izdanju. Dakle za PCIe 5.0 storage morate potražiti neki skuplji model matične ploče.


I na kraju od bitnih stvari vredi istaći i punu WiFi6E podršku što smatram prilično značajnim za ovaj model a i uklapa se u tematiku sa početka priče - flagship čipset u niskobudžetnoj ploči u cilju bolje konektivnosti.



Hajde sada da vidimo šta ovaj 13600K može da postigne na ovoj pločici u par testova.



Dakle jedna bazična Z790 matična ploča namenjena više kreatorima i casual korisnicima koji nisu preterano zahtevni oko najmoćnijih konekcija, ali i dalje žele svoj računar da unaprede svežom pločom sa podrškom za umereno napredne tehnologije. Od mene Srebrna medalja za ASUS PRIME Z790-A WiFi.

63 views0 comments

©2021 by Vladimir Pejić. Proudly created with Wix.com

bottom of page